Väčšina lesných požiarov v Austrálii je stále mimo kontroly

21.10.2013 Celý región

Sydney 21. októbra (TASR) - Desiatky tímov hasičov zakladali v noci nadnes v pohorí Modré vrchy, ležiacom 100 kilometrov západne od austrálskeho veľkomesta Sydney, riadené protipožiare.

Snažili sa nimi zastaviť šírenie množstva samostatných požiarov buša v štáte Nový Južný Wales, ktoré by sa mohli spojiť do jednej ohňovej steny a ohroziť miliónovú metropolu.

Z 56 požiarov bolo dnes ráno 12 stále mimo kontroly. Oheň sa šíri k Sydney i smerom na západ. Požiar pri Springwoode je vzdialený necelých 25 kilometrov od sydneyského predmestia Penrith, ktoré leží 50 kilometrov západne od centrálnej obchodnej štvrte.

Hoci teploty dnes opäť stúpli, vietor zatiaľ dosahuje rýchlosť 25 km/h, čo dalo hasičom šancu požiare čo najviac izolovať. Vietor má totiž do stredy zosilnieť a tým sa zvýši riziko, že tlejúci popol zapríčiní nové požiare.

Kvôli požiarom vyhlásili v nedeľu v štáte Nový Južný Wales núdzový stav.

Hasiči zabránili superpožiaru; polícia zatkla troch chlapcov

Austrálski hasiči dnes oznámili pokrok pri likvidácii troch z najväčších požiarov v Modrých vrchoch pri Sydney. Hrozilo totiž, že sa spoja do "superpožiaru".

"Nemôžeme to vylúčiť, ale dúfajme, že v tejto fáze, so všetkým, čo sa udialo za posledných 24 hodín, sme znížili pravdepodobnosť, že sa to stane," informovala vidiecka požiarna služba (RFS).

Plamene, ktoré sa rozhoreli minulý týždeň v lesoch, zhruba 70 kilometrov západne od Sydney, doteraz zničili vyše 200 domov a pripravili o život jedného muža.

Celkovo hasiči hlásia 62 samostatných požiarov, ktoré spálili viac ako 100.000 hektárov zeme. Ide o najničivejšie lesné požiare v juhovýchodnej časti Austrálie od 60. rokov 20. storočia, pripomína agentúra DPA.

S plameňmi bojuje zhruba 1500 ľudí, prevažne dobrovoľníkov. Podporuje ich 69 hasičských lietadiel. Pomohli im aj nižšie teploty a miernejší vietor.

Polícia medzitým zatkla troch chlapcov vo veku 11, 14 a 15 rokov, ktorí podľa nej úmyselne spôsobili požiare.
 
 
 

Vyberte región